Prevent Work


A tartalomhoz

Aktuális

Bűnmegelőzés

A Rendőrség Megelőzési Tanácsadó Irodáját avatta fel pénteken dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

A korábbi egyenruházati bolt helyén kialakított iroda bűnmegelőzési és baleset-megelőzési tájékoztató feladatokat lát majd el. Telekné Furák Mónika rendőr alezredes a hír6.hu-nak nyilatkozva elmondta, az Országos Rendőr-főkapitányság által áprilisban életre hívott Rendőr Robit és Rosszcsont Ricsit májustól a Békés megyei óvodákban is bemutatják; elindul az Ovi Zsaru program.

Az irodaavatás előtt a megyei főkapitányság épületében, az április 24-ei Rendőrség Napja alkalmából kitüntetéseket és jutalmakat, továbbá előléptetési parancsokat adott át a Békés Megyei Rendőr-főkapitány.

Az Év rendőre díjat Blidár Csaba rendőr főtörzszászlós, a Lőkösházi Határrendészeti Kirendeltség szolgálati részlegvezetője kapta (az elismerést a központi ünnepségen veheti át).
Főtanácsosi címet kapott Tomonyiczka András rendőr alezredes, a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség vezetője.
Soron kívül előléptették rendőr őrnaggyá Gulyás László rendőr századost, a Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt fővizsgálóját.
Rendőr zászlóssá Bordás Zoltán rendőr főtörzsőrmestert, a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség határrendészét.
Dicséretben és jutalomban részesült Oltyán Sándor rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője (az elismerést a központi ünnepségen veheti át).
Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője soron kívül előléptette rendőr alezredessé Tóth Csaba rendőr őrnagyot, a Bűnügyi Osztály osztályvezetőjét és Tótka Bálint rendőr őrnagyot, a Gyulai Rendőrkapitányság osztályvezetőjét.
Soron kívül rendőr főhadnaggyá léptették elő Pántyáné Dezsőffy Judit rendőr hadnagyot, az Orosházi Rendőrkapitányság csoportvezetőjét és Czellár Péter rendőr hadnagyot, a Szeghalmi Rendőrkapitányság alosztályvezetőjét (az elismerést a központi ünnepségen veheti át).
Nyugállományú rendőr századossá léptették elő Túsz István rendőr főhadnagyot, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság őrsparancsnokát.
Nyugállományú főtörzszászlóssá léptették elő Sajben Tibor nyugállományú határőr törzszászlóst.
Nyugállományú rendőr törzszászlóssá léptették elő Nyárfádi Imre nyugállományú rendőr zászlóst.
Nyugállományú zászlóssá léptették elő Fehér László nyugállományú határőr főtörzsőrmestert.
Dicséretben és jutalomban részesült Szabó Gáborné rendőr alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat kiemelt főelőadója (az elismerést a központi ünnepségen veheti át), Farkas Tibor rendőr százados, a Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt főelőadója, Negru György rendőr százados, a Békéscsabai Rendőrkapitányság kiemelt fővizsgálója és Medgyesi István rendőr százados, a a Békéscsabai Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Munkatársi címet adományozott Gulyás Zsoltné közalkalmazottnak, a Humánigazgatási Szolgálat pszichológiai asszisztensének, Gáll Judit közalkalmazottnak, a Gyulai Rendőrkapitányság előadójának, Kazárné Dancs Szilvia közalkalmazottnak, a Békési Rendőrkapitányság előadójának, Szabóné Janosik Judit közalkalmazottnak, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság előadójának, Tóth Bálintné közalkalmazottnak, a Szarvasi Rendőrkapitányság előadójának, Nagy Tiborné közalkalmazottnak, a Szeghalmi Rendőrkapitányság előadójának és Sajti Károlyné közalkalmazottnak, a Sarkadi Rendőrkapitányság előadójának.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 2005. évben rendezte meg első alkalommal a Békés Megyei Rendőrök Labdarúgó Tornáját. 2010. évben a labdarúgó tornát a Békési Rendőrkapitányság csapata nyerte, a vándorserleget Szabó Attila rendőr törzsőrmester és Ladányi Zoltán rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos a Békési Rendőrkapitányság vezetője vették át.
A Békés Megyei Hírlap által meghirdetett szavazáson kapitányságok és a határrendészeti kirendeltségei vezetőinek voksai alapján Kis Zoltán rendőr főtörzszászlós, a békési kapitányság szolgálatparancsnoka győzött, míg a közönségdíjas Kaczkó Éva rendőr főtörzsőrmester, az orosházi kapitányság bűnügyi technikusa lett. A beol-on a legtöbb szavazatot Suhajda László rendőr főhadnagy, a biharugrai határrendészeti kirendeltség vezetőhelyettese kapta.

Az iroda avatón dr. Gyurosovics József elmondta, az ismertté vált bűncselekményekből hosszú évek óta a legnagyobb részarányt a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki. Legnagyobb számban lopás, illetve betöréses lopás fordul elő, a kerékpár és bolti lopások dominálnak, de sok a gépkocsi lopás és feltörés, valamin a lakás betörés is. A rendőrség tapasztalata az, hogy az állampolgárok nem minden esetben fordítanak kellő figyelmet saját értékeik védelmére, pedig a bűncselekmények jelentős része kis odafigyeléssel, körültekintéssel, illetve a különböző vagyonvédelmet szolgáló eszközökkel, berendezésekkel megelőzhető lenne.


A balesetekkel kapcsolatban a főkapitány azt emelte ki, hogy közlekedésben résztvevők nem minden esetben használják azokat a biztonságtechnikai megoldásokat (kerékpárnál kivilágítás, láthatósági mellény alkalmazása, gépkocsiknál a biztonsági öv, gyermekülés használata) melyekkel a balesetek egy része megelőzhető, illetve a keletkező sérülés mértéke csökkenthető lenne.

További képek tekinthetők meg

ITT!

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság eddig is kiemelt hangsúlyt helyezett a prevencióra, hiszen jogsértések, közúti balesetek megelőzése érdekében végzett munka egyik kiemelkedően fontos része a lakossággal való kommunikáció, a lakosság tájékoztatása. Az eddig alkalmazott hagyományos kommunikációs csatornákon kívül igyekeznek más kapcsolatfelvételi módszereket kidolgozni. Ennek keretében új elektronikus tájékoztatási rendszert indítottak útjára. Karikatúra vándorkiállításokat bocsátottak útjára, a figyelemfelkeltés érdekében, a DADA programhoz kapcsolódóan a megye középiskoláiban, illetve - Idős ember nem fél ember címmel - az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében, az illetékességi területükön található idősek klubjaiban, otthonaiban.
Kiemelt prioritást élvez a szépkorúak sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése érdekében kifejtett tevékenység, akár ezen veszélyeztetett korosztály tagjai számára megtartott tájékozató előadások, akár a főkapitányság illetékességi területéhez tartozó tanyavilágban élő emberek biztonságának javítása, illetve a sérelmükre elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében létrehozott "Tanya-program" keretében.

A megelőzés újabb eszköze a pénteken megnyílt tanácsadói iroda, ahol az állampolgárok közvetlenül kaphatnak tájékoztatást azokról a megoldásokról, melyekkel védhetik értékeiket, biztonságosan közlekedhetnek, illetve választ kaphatnak minden olyan kérdésre (pl.: KRESZ változásai, kábítószer-megelőzés, áldozatvédelmi tevékenységünk) melyek a rendőrség megelőzési tevékenységéhez köthetőek. Az iroda hétköznapokon reggel nyolc órától tizenhat óráig tart majd nyitva. (Cikk:http://bekescsaba.hir6.hu/cikk/41629/100424_irodamegnyito_es_eloleptetesek)

Kezdőlap | Bűnmegelőzés | Rendezvények | Galéria | Kapcsolat | Oldaltérkép


Almenü:


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe